Назад

16 май 2024

Полезни съвети

Голямото пролетно (про)почистване

photo

Има няколко момента през годината, когато чувстваме необходимостта да направим някои промени около нас: в умовете си, пространствата си, хората около нас или може би дори някои вярвания, промяна на перспективите или начини, по който възприемаме определени неща.

 

Живеем в епоха, в която много се говори и пише за самоусъвършенстване и начини за подобряване на нашето умствено, физическо и духовно здраве. Хубавото е, че подобни теми вече се обсъждат открито, много теми вече не са табу и се постигна определен напредък по отношение на грижата за себе си и подобряването на начина на живот. От друга страна, факт е, че все по-честите проблеми, с които се сблъскваме в ежедневната комуникация, всъщност са резултат от претоварването с информация, хора и задължения, което често кара хората да се отдръпнат или да им се иска да направят радикални промени в живота си.

 

Истината вероятно е някъде по средата. Радикалните промени сами по себе си не са добри; те причиняват значително количество стрес и излизането от зоната ни на комфорт може да бъде по-скоро вредно за нервната ни система, отколкото полезно. Затова е важно да правите малки стъпки и да си поставяте постижими цели по пътя.

 

Промяна на вярванията

 

Това е често споменавано и на пръв поглед много абстрактно клише; изглежда много по-лесно да предложиш подобно нещо, отколкото да го направиш. Първоначално най-голямото объркване се крие в това какво всъщност означава. Ние всички вярваме, че нашите вярвания са добри; ние живеем според тях, преценяваме другите хора и техните действия въз основа на тях. Например, ако вярвате, дори подсъзнателно, че няма хора на света, които искат да бъдете приятели и да споделят добри и лоши неща с вас, вероятността наистина да не ги срещнете е голяма. Това се отнася за всеки аспект от живота.

 

Запишете на хартия всички аспекти от живота, които бихте искали да промените в този момент. Всичко, което имате, което нямате, бихте искали да притежавате или не харесвате. Накрая изберете 2-3 от най-важните или тези, които би било най-важно, ако разрешите в този момент, и започнете с тях. Това се нарича план за действие. Осъзнайте и приемете, че не можете да разрешите всичко наведнъж и накрая натиснете Запази.

AdobeStock_274448609

Прекарване на време сред природата

 

Съвременните хора са забравили, че самите те са част от природата и че като такива се нуждаят от нея. Пролетта е перфектно напомняне за това; тя ни подсеща, че природата има възможността да се обновява всяка година и хората също получават този дар. Това не е история за поставяне на цели от тази пролет. Не, това е история за съвременните хора, които са си дали възможност да се върнат към природата. Опаковайте одеяло, кошница с плодове, слънцезащитен крем, малко освежаващи напитки и отидете на пикник с любимите си хора. Ако някога сте се чудили защо нивото на щастие, което изпитваме през летните месеци и когато сме на море, е по-високо, знайте, че причината е, че сме по-свързани с природата. Ходим боси, прекарваме много време на открито и всъщност сме в естествената си среда.

AdobeStock_434475192%20(1)

Водене на дневник

 

Това може да бъде много задействащо за хора, които не харесват структурата или се чувстват разочаровани, когато трябва да следват каквато и да е структура. Истината е, че дневникът не трябва да има строга форма; просто трябва да е твоето лично пространство и трябва да имаш чувството за свобода да пишеш дори неща, които не би казал на глас. Това не е епоха, в която е открита терапията с писане; тя е известна на хората от векове и е много ефективна.

 

В началото може да е трудно; имайте предвид, че никой няма да ви съди и вашите писания няма да бъдат оценявани. Пишете всичко, което ви хрумне. След известно време вероятно ще стане по-лесно и вашите истории ще започнат да придобиват някаква форма. Писането е едно от първите когнитивни умения, които научаваме, то се отъждествява с разговор и споделяне на информация, така че ще се почувствате така, сякаш сте разговаряли с близък приятел. Освен това, ако желаете, ще можете да проследявате напредъка и растежа си.

 

И накрая, не забравяйте пространството около вас; дисциплината за почистване на вашето пространство има силата да ви поддържа балансирани и да създава усещане за ред и контрол.

 

Правете малки стъпки; знайте, че така се постига всяка велика цел и се доверете на процеса – това е необходимият път на растежа.

Искаш да разбереш повече за продуктите ни? Свържи се с нас.

Нашият екип от специалисти ще ти помогне да:
  • success-lg

    Разберeш нашите планове и предимства

  • success-lg

    Получиш индивидуално предложение

  • success-lg

    Насрочиш лична среща

  • success-lg

    Избереш правилната услуга за теб

Обади ни се на 0700 111 50 или на (+359) 8850 111 50

0700 111 50 (+359) 8850 111 50Офиси на УНИКА

Личните ти данни ще бъдат използвани единствено с цел да предоставим допълнителна информация относно продуктите на УНИКА.

Бързи връзки

Индивидуални клиенти

Здраве и ЖивотИмуществоАвтомобилни ЗастраховкиПътуванеКомбинирани Застраховки

© УНИКА България

Адрес

Централен офис

гр. София 1000,
бул. Тодор Александров 18

Работно време

Понеделник - Петък 8:30 - 17:30

За нас

За насКариериФинансова информацияМениджърски екип.НовиниБлог

Адрес

Централен офис

гр. София 1000,
бул. Тодор Александров 18

Работно време

Понеделник - Петък 8:30 - 17:30


© УНИКА България