Назад

24 юни 2024

Полезни съвети

Как да планирате перфектната почивка

AdobeStock_725215578

Планирането на лятна ваканция или пътуване, особено когато пътувате до страна, в която все още не сте били, винаги е предизвикателство, но за да не се върнете от пътуването разочаровани и с чувството, че сте хвърлили пари на вятъра, опитайте се да избегнете най-честите грешки при „пътуване“.

 

Натоварен график за пътуване

 

Вместо да се опитвате да съберете всичко, което искате да посетите в няколкото дни – от паметници на културата и исторически забележителности до природни красоти и атракции, бъдете гъвкави. Не се страхувайте да промените плановете си поради липса на време или пари. Бъдете наясно с времето, което ви е необходимо, за да стигнете от точка "А" до точка "Б", като вземете предвид не само разстоянието, но и средствата за пътуване, допълнително време за евентуални закъснения, както и допълнително време за почивка. Откажете се от идеята да видите цялата страна с едно посещение. Ако планирате да го направите, ще се почувствате неудовлетворени, защото няма да имате време да се насладите на пътуването.

 

Твърде много багаж

 

Натоварен график, разхвърлян куфар. Вместо да носите излишни килограми багаж, пригответе само дрехи, които сте сигурни, че ще носите, а не които може да носите. Вместо три чифта обувки, вземете един или два чифта удобни, защото ще прекарвате по-голямата част от времето си в движение и последното нещо, от което се нуждаете, са мехури по краката. Оставете ценности, бижута и луксозни предмети у дома, добрата камера ще бъде достатъчна, за да запишете най-красивите моменти на пътя. Ако пътувате със самолет, не забравяйте да проверите ограниченията за ръчен и чекиран багаж с авиокомпанията, преди да стегнете багажа. Кои артикули нямате право да влизате, прочетете тук.

AdobeStock_555093464

Сляпото следване инструкциите и съветите на туристическия гид

 

Пътуването е приключение, а не подготовка за изпит. Затова нека екскурзоводът ви информира за вашето пътуване, но го дефинирайте сами. Разгледайте и открийте особеностите на страната, в която сте дошли, говорете с местните и усетете духа на страната. Запознайте се с местните обичаи и посетете места, които не са включени в туристическия пътеводител.

 

Уважение към местните обичаи и култура

 

Винаги се информирайте добре за обичаите и културата на страната, в която пътувате, преди да пътувате, вместо да се учудвате и неодобрявате, че в Индия например шофьорите не използват огледала и мигачи при смяна на лентата, а просто клаксон. В Южна Африка не трябва да отказвате предложената храна, в противен случай домакините ще се обидят и ще го приемат като знак на неуважение. Обядът и вечерята в Италия са важни социални събития и е обичайно да оставате на масата дълго след края на храненето. Подобно е положението и в Гърция. Не пропускайте да се информирате за местните обичаи и начини на комуникация преди пътуването си, за да не обидите неволно домакините.

AdobeStock_756306135

Проверка на документация и резервации 

 

Преди да резервирате пътуването си, проверете валидността на паспортите, друга документация и всички резервации от хотели, полети, влакове, автобуси и т.н. Винаги потвърждавайте часа и местоположението и се уверете, че са планирани правилно. Също така се уверете, че името ви е изписано правилно в резервациите.

 

Сключване на застраховка при пътуване в чужбина

 

Преди да решите, че нямате нужда от застраховка за пътуване и че ще спестите пари там, помислете за всички нежелани ситуации, които могат да ви се случат. Десет хиляди куфара се губят всеки ден в Европа! Ето защо определено е препоръчително да застраховате багажа, особено ако летите със самолет. Също така е добре да имате здравна застраховка при пътуване, защото Европейската здравноосигурителна карта не покрива всички медицински услуги (например разходите за транспортиране на ранен пациент до родната му страна, разходи за спасяване, лечение в частни институции), а покрива само разходи за спешна здравна помощ и то само в обществени институции. Освен това разходите за лечение извън Европа могат да бъдат шеметно високи, така че не забравяйте да организирате и вашата здравна защита при пътуване. Вижте нашата Застраховка при пътуване в чужбина, с която можете изчислете сами своята премия и да си осигурите защита изцяло онлайн в няколко лесни стъпки.

 

Вижте още: Подгответе дома си за вашата почивка (uniqa.bg)

Искаш да разбереш повече за продуктите ни? Свържи се с нас.

Нашият екип от специалисти ще ти помогне да:
  • success-lg

    Разберeш нашите планове и предимства

  • success-lg

    Получиш индивидуално предложение

  • success-lg

    Насрочиш лична среща

  • success-lg

    Избереш правилната услуга за теб

Обади ни се на 0700 111 50 или на (+359) 8850 111 50

0700 111 50 (+359) 8850 111 50Офиси на УНИКА

Личните ти данни ще бъдат използвани единствено с цел да предоставим допълнителна информация относно продуктите на УНИКА.

Бързи връзки

Индивидуални клиенти

Здраве и ЖивотИмуществоАвтомобилни ЗастраховкиПътуванеКомбинирани Застраховки

© УНИКА България

Адрес

Централен офис

гр. София 1000,
бул. Тодор Александров 18

Работно време

Понеделник - Петък 8:30 - 17:30

За нас

За насКариериФинансова информацияМениджърски екип.НовиниБлог

Адрес

Централен офис

гр. София 1000,
бул. Тодор Александров 18

Работно време

Понеделник - Петък 8:30 - 17:30


© УНИКА България